- Nederlands vestingsklimaat
Cursussen & Webinars
In deze bijeenkomst wordt ingegaan op een aantal actuele ontwikkelingen in rechtspraak en wetgeving die aanleiding geven voor discussie.
De cursus is volgeboekt! U kunt zich helaas niet meer aanmelden.
De fusie- en overnamemarkt zit weer in de lift en het aantal transacties neemt toe. Wat moet je weten wanneer je als advocaat een transactie begeleidt? In de cursus worden alle belangrijke items op een rij gezet.
Inschrijven is niet meer mogelijk. De cursus is volgeboekt.
De fusie- en overnamemarkt zit weer in de lift en het aantal transacties neemt toe. Wat moet je weten wanneer je als advocaat een transactie begeleidt? In de cursus worden alle belangrijke items op een rij gezet.
De cursus is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.
Aan de hand van recente rechtspraak bespreken docenten met u de ontwikkelingen op het gebied van corporate litigation, waaronder de zin (en onzin!) van de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) bij beursgenoteerde vennootschappen (denk aan Delta Lloyd, AkzoNobel en Fortuna), de ontwikkelingen op het gebied van shareholder activism en het enquete recht. Verder komen de laatste jurisprudentie op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid en de uitkoopregeling aan bod.
INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK. DE CURSUS IS VOLGEBOEKT!
De 21 meest besproken en actuele uitspraken van 2019 worden door zeven docenten behandeld.
In deze bijeenkomst wordt ingegaan op een aantal actuele ontwikkelingen in rechtspraak en wetgeving.
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt
De fusie- en overnamemarkt zit weer in de lift en het aantal transacties neemt toe. Wat moet je weten wanneer je als advocaat een transactie begeleidt? In de cursus worden alle belangrijke items op een rij gezet.
In de cursus Bedrijfsopvolging in het familiebedrijf, certificering van aandelen & soorten aandelen wordt stevig ingegaan op de in de praktijk voorkomende problematieken.
De docent bespreekt wat de actiemogelijkheden zijn bij geschillen tussen aandeelhouders, vooral vanuit het perspectief van de minderheidsaandeelhouder. Vervolgens zal, in het kader van bespreking van de remedies tegen het ontstaan van deze problemen diepgaand worden ingegaan op certificering van aandelen alsook op mogelijkheden die het BV-recht in dit kader biedt.
Overeenkomsten tussen aandeelhouders komen in besloten samenwerkingsverbanden veelvuldig voor. De verhouding tussen de vennootschapsrechtelijke en verbintenisrechtelijke rechten en verplichtingen van aandeelhouders leidt vaak tot vragen en tot geschillen. In deze cursus wordt het fenomeen aandeelhoudersovereenkomst in de BV aan de hand van casusposities diepgaand belicht. Actuele ontwikkelingen in literatuur en jurisprudentie komen aan de orde.
Hoe bepaalt u de waarde van een onderneming? En is de waarde hetzelfde als de koopprijs?
Hoe verlopen onderhandelingen, wat zijn belangrijke, terugkerende discussiepunten en hoe bereidt u zich daarop voor?
In de cursus Personenvennootschappen zal de stand van zaken in rechtspraak en literatuur ten aanzien van deze veel gebruikte vennootschapsvormen worden besproken.
De docent heeft bijzondere aandacht voor de persoonlijke aansprakelijkheid van de vennoten. Ook zullen de huidige nadelen van de personenvennootschap worden geanalyseerd, waarbij ook zal worden gekeken naar het recht betrekkelijk de gemeenschap van goederen. Tenslotte zal het boven de markt hangend wetsvoorstel modernisering personenvennootschappen diepgaand worden besproken. Na deze intensieve cursus zal (de toekomst van) de personenvennootschap, bezien vanuit het vennootschapsrecht en het goederenrecht, voor u geen geheimen meer kennen.
Tijdens een vierdaagse trip in Hotel New York Palace Hotel (5*) te Budapein Budapest wordt u door prof.mr. C.A. Schwarz volledig bijgepraat over alle recente ontwikkelingen in het ondernemingsrecht.
In deze verkorte Magna Charta Leergang Ondernemingsrecht zal interactief in een kleine groep het Ondernemingsrecht in ruime zin onder de loep worden genomen. Hierbij worden recente jurisprudentie en wetgevingsinitiatieven meegenomen en zal er vooral oog zijn voor analyse van praktische problemen. Op deze manier wordt in vier dagen de kennis op dit dynamisch terrein opgefrist, waarbij ook de basis niet zal worden geschuwd, en is de professioneel adviseur weer helemaal klaar voor de strijd.
UBO
Effectief beïnvloeden en overtuigen in de juridische praktijk
Vergroot uw toegevoegde waarde
U bent u er ongetwijfeld niet bewust van, maar eigenlijk doet u als jurist de hele dag niet anders dan beïnvloeden: u wilt dat uw adviezen worden overgenomen, dat de rechter meegaat in uw betoog, dat u in onderhandelingen het maximale eruit haalt, dat u draagvlak hebt voor uw plan van aanpak en dan wilt u ook nog als een deskundige op uw vakgebied worden gezien, die vroegtijdig bij zaken wordt betrokken en serieus wordt genomen als sparringpartner. Het is een vaardigheid om op een goede manier gezag en invloed uit te oefenen en de zaken naar uw hand te zetten. Hoe u dat voor elkaar krijgt leert u in deze cursus. Een unieke cursus met zeer bruikbare tips uit de coachingspraktijk van de docent om uw gezag, invloed en overtuigingskracht te vergroten.
Prof. Mr. B.T.M. Steins Bisschop (bijzonder hoogleraar Corporate Law and Corporate Governance, adviseur UdinkSchepel Advocaten) zal tijdens dit webinar onderstaand onderwerp behandelen.
Prof. Mr. B.T.M. Steins Bisschop (bijzonder hoogleraar Corporate Law and Corporate Governance, adviseur UdinkSchepel Advocaten) zal tijdens dit webinar onderstaand onderwerp behandelen.
- Law & Economics
Prof. Mr. B.T.M. Steins Bisschop (bijzonder hoogleraar Corporate Law and Corporate Governance, adviseur UdinkSchepel Advocaten) zal tijdens dit webinar onderstaand onderwerp behandelen.
- Corporate governance
Mr. J.D. Kleyn (advocaat Hogan Lovells International LLP) zal met u onderstaande onderwerpen betreffende het webinar Vijandige Overname behandelen.
- “Dreigende” overnames
- Vijandige overnames
- Reguliere beschermingsmaatregelen
- Frustreren biedingen
- ASMI I
- Poison Pills
- Ondernemingsleiding het primaat (?)
- Wettelijke begrenzingen
- Overheidsmaatregelen
- Corporate Governance Code
- Voorstel Europese Commissie Strategische Overnames
- Nota Modernisering Ondernemersraad 2016
- Positie minderheidsaandeelhouders
Mr. J.D. Kleyn (advocaat Hogan Lovells International LLP) zal met u onderstaande onderwerpen betreffende het webinar Bestuur en Overname behandelen.
- Eneco
- TMG
- Fugro/Boskalis
- HBG
- Fortuna Entertainment Group N.V.
- Primaat
Mr. J.D. Kleyn (advocaat Hogan Lovells International LLP) zal met u onderstaande onderwerpen betreffende het webinar Aandeelhoudersactivisme behandelen.
- Toename in activisme
- Activistische thema’s
- Instrumenten
- Playbook
- Bevoegdheden
- Jurisprudentie
- VNU
- Stork
- ASMI
- ABN AMRO
- AKZO - Positie Minderheidsaandeelhouders
- Aandeelhouders niet veel opgeschoten
- Nota Modernisering Ondernemingsrecht 2016
Mr. K. Strijbos (docent beroepsopleiding Advocaten) zal tijdens dit webinar met u onderstaande onderwerpen behandelen.
- Welke eisen stelt de Wwft aan uw bedrijfsvoering?
- De cliëntenclassificatie;
- Het melden van ongebruikelijke transacties;
- Het gebruik van bitcoins en andere recente ontwikkelingen.
Mr. K. Strijbos (docent Beroepsopleiding Advocaten) zal met u tijdens dit webinar onderstaande onderwerpen behandelen.
- De Wwft na de implementatie van de Vierde anti-witwasrichtlijn
- De implementatie van de Vijfde anti-witwasrichtlijn
- Hoe herkent u een ongebruikelijke transactie?
- Welke diensten vallen onder de Wwft?
- Welke diensten vallen onder de zogenaamde procesvrijstelling?
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) en Prof. Mr. D.F.M.M. Zaman (hoogleraar Notarieel Ondernemingsrecht Universiteit Leiden, adviseur Loyens & Loeff N.V.) zullen tijdens dit webinar met u het volgende behandelen.
Actualiteiten taak,aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders
In dit webinar wordt onder meer aandacht besteed aan de inhoud en de rol van het vennootschappelijk belang als richtsnoer voor het functioneren van bestuurders en toezichthouders in de vennootschap. Daarbij wordt gekeken naar de rol- en taakverdeling tussen organen, welke verdeling immers mede de aansprakelijkheid van de functionarissen in een bepaalde setting bepaald. In dit kader onder meer aandacht voor de vraag wie verantwoordelijk en aansprakelijk is voor de gevoerde strategie. Ook in dit verband zal enige aandacht worden gegeven aan de voor- en nadelen van het gebruik van de one-tier board en aan de regeling van het tegenstrijdig belang. Tenslotte is er enige aandacht voor de verbodenverklaring en ontbinding van rechtspersonen en zal worden bezien wat de effecten zijn van het feit dat het bestuur van de BV het faillissement van de vennootschap alleen mag aanvragen op basis van een door de algemene vergadering verleende opdracht zulks te doen, en aan de aansprakelijkheid van bestuurders wanneer het faillissement wordt bewerkstelligd zonder zodanige opdracht.
Bestuurdersaansprakelijkheid (HR 21 december 2018,ECLI:NL:HR:2018:2370 Geocopter) en HR 15 februari 2019,Nieuwburen)
Verbodenverklaring verenigingen (o.a. RB Den Haag 18 juni 2018,ECLI:NL:RBDHA:2018:7183 (Satudarah) en Hof Arnhem-Leeuwarden 18 december 2018,ECLI:NL:GHARL:2018:10865 (Bandidos))
Casus:verlenging optie beschermingsaandelen Ahold/Delhaize
Personenvennootschappen :HR 19 april 2019,ECLI:NL:HR:2019:614 (werkgever arbeidsovereenkomst)
Agenderingsrecht aandeelhouders HR 20 april 2018,ECLI:NL:HR:2018:652 (Fugro/Boskalis)
Uitleg van statuten en contracten/aandeelhoudersovereenkomsten:
- HR 1 juni 2018,ECLI:NL:HR:2018:810,
- RB Midden-Nederland 25 juli 2018 ,ECLI:NL:RBME:2018:4022,
- Hof Arnhem-Leeuwarden 20 maart 2018,ECLI:NL:GHARL:2018:2640,
- RB Gelderland 11 oktober 2018)Beslissing en besluit: Hof Amsterdam 24 juli 2018,ECLI:NL:GHAMS:2018:2640
Wanneer er nog tijd over is, zullen de volgende onderwerpen nog behandeld worden:
2 rechtbankuitspraken inzake blokkeringsregeling bij certificering (RB Den Haag 29 augustus 2018,ECLI:NL:RBDHA:2018:10212 en inzake decertificering :RFB Limburg 24 juli 2019)
Uitleg begrip “Belanghebbende”/tweekringenleer :HR 12 oktober 2018,ECLI:NL:HR:2018:1900
Executie verpande aandelen: HR 22 juni 2018,ECLI:NL:HR:2018:972 (Bethanie/Rabobank)
Medezeggenschapsrecht :HR 18 mei 2018,JOR 2018/172 (Holland Casino/FNV)
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) en Prof. Mr. D.F.M.M. Zaman (hoogleraar Notarieel Ondernemingsrecht Universiteit Leiden, adviseur Loyens & Loeff N.V.) zullen tijdens dit webinar met u het volgende behandelen.
Actualiteiten Ondernemingsrecht in literatuur en jurisprudentie
In dit webinar wordt een breed pallet van ondernemingsrechtelijke thema’s besproken aan de hand van recente jurisprudentie. Zo zal er aandacht zijn voor de uitleg van statuten, het onderscheid tussen beslissing en besluitvorming in de BV en de werking van blokkeringsregelingen bij de executie van pandrechten op aandelen in de BV. Ook in verband met de blokkeringsregeling wordt aandacht besteed aan de doorwerking in het kader van de vrije overdraagbaarheid van certificaten van aandelen in de BV.
- Bestuurdersaansprakelijkheid (HR 21 december 2018,ECLI:NL:HR:2018:2370 Geocopter) en HR 15 februari 2019,Nieuwburen)
- Verbodenverklaring verenigingen (o.a. RB Den Haag 18 juni 2018,ECLI:NL:RBDHA:2018:7183 (Satudarah) en Hof Arnhem-Leeuwarden 18 december 2018,ECLI:NL:GHARL:2018:10865 (Bandidos))
- Casus:verlenging optie beschermingsaandelen Ahold/Delhaize
- Personenvennootschappen :HR 19 april 2019,ECLI:NL:HR:2019:614 (werkgever arbeidsovereenkomst)
- Agenderingsrecht aandeelhouders HR 20 april 2018,ECLI:NL:HR:2018:652 (Fugro/Boskalis)
- Uitleg van statuten en contracten/aandeelhoudersovereenkomsten:
- HR 1 juni 2018,ECLI:NL:HR:2018:810,
- RB Midden-Nederland 25 juli 2018 ,ECLI:NL:RBME:2018:4022,
- Hof Arnhem-Leeuwarden 20 maart 2018,ECLI:NL:GHARL:2018:2640,
- RB Gelderland 11 oktober 2018) - Beslissing en besluit: Hof Amsterdam 24 juli 2018,ECLI:NL:GHAMS:2018:2640
Wanneer er nog tijd over is, zullen de volgende onderwerpen nog behandeld worden: - 2 rechtbankuitspraken inzake blokkeringsregeling bij certificering (RB Den Haag 29 augustus 2018,ECLI:NL:RBDHA:2018:10212 en inzake decertificering :RFB Limburg 24 juli 2019)
- Uitleg begrip “Belanghebbende”/tweekringenleer :HR 12 oktober 2018,ECLI:NL:HR:2018:1900
- Executie verpande aandelen: HR 22 juni 2018,ECLI:NL:HR:2018:972 (Bethanie/Rabobank)
- Medezeggenschapsrecht :HR 18 mei 2018,JOR 2018/172 (Holland Casino/FNV)
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) en Prof. Mr. D.F.M.M. Zaman (hoogleraar Notarieel Ondernemingsrecht Universiteit Leiden, adviseur Loyens & Loeff N.V.) zullen tijdens dit webinar met u het volgende behandelen.
Actualiteiten Wetgeving Ondernemingsrecht
In dit webinar wordt ingegaan op recente ontwikkelingen op het terrein van wetgeving rond het brede ondernemingsrecht. Aan de orde komen ontwikkelingen op het terrein van het personenvennootschapsrecht, waarbij het Consultatiedocument Wetsvoorstel Personenvennootschappen zal worden besproken. Ontwikkelingen op het terrein van de NV, zowel waar het betreft de beursvennootschap als de NV die in het MKB actief is, komen aan de orde bij de bespreking van het Wetsvoorstel bedenktijd beursvennootschappen, alsook bij de toelichting op de voorgestelde Wet omzetting aandelen aan toonder. Voor de praktijk relevante Europese ontwikkelingen worden besproken in verband met de Ontwerp-Mobiliteitsrichtlijn (EU). Tenslotte zal aandacht worden besteed aan een in de praktijk fel omstreden wetsvoorstel, waarbij het UBO-register zal worden ingevoerd.
Kortom, er valt weer veel te genieten.
- Wet omzetting aandelen aan toonder per 1 juli 2019
- Wetsvoorstel bedenktijd beursvennootschappen
- Consultatie Modernisering Personenvennootschappen
- Wetsvoorstel bestuur en toezicht rechtspersonen
- Wetsvoorstellen inzake UBO en Centraal Aandeelhoudersregister
- Wetgeving en 1e uitspraak inzake Netherlands Commercial Court van 8 maart 2019
- Voortgangsbrief Minister van Justitie van 20 december 2018
- Europese Mobiliteitsrichtlijn: Richtlijn EU 2017/1132
- Nieuw Belgisch vennootschapsrecht per 1 mei 2019
Mr. J.T. Jol (eigenaar Legal Houdini en Legal Houdine Academy, senior legal counsel ABN AMRO Bank N.V.) en mr. W.J.P. Jongepier (advocaat Dentons Boekel) zullen tijdens dit webinar met u de actualiteiten op het gebied van Insolventierecht behandelen.
- De (on)mogelijkheid van herstructurering na Midreth versus Rabobank
Mr. J.T. Jol (eigenaar Legal Houdini en Legal Houdine Academy, senior legal counsel ABN AMRO Bank N.V.) en mr. W.J.P. Jongepier (advocaat Dentons Boekel) zullen tijdens dit webinar met u de actualiteiten op het gebied van Insolventierecht behandelen.
- De (on)mogelijkheid van verrekening na Eurocommerce/Rabobank
Mr. J.T. Jol (eigenaar Legal Houdini en Legal Houdine Academy, senior legal counsel ABN AMRO Bank N.V.) en mr. W.J.P. Jongepier (advocaat Dentons Boekel) zullen tijdens dit webinar met u de actualiteiten op het gebied van Insolventierecht behandelen.
- De procederende curator
Mr. K. Strijbos (docent Beroepsopleiding Advocaten) zal met u tijdens dit webinar de actualiteiten en ontwikkelingen op het gebied van WWFT behandelen.
Mr. K. Strijbos (docent Beroepsopleiding Advocaten) zal met u tijdens dit webinar de actualiteiten en ontwikkelingen op het gebied van WWFT behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u geschillen in de onderneming behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u Certificering van aandelen bij NV en BV behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u beschermingsmaatregelen in de praktijk.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u de regeling van het tegenstrijdig belang nieuwe stijl bij NV, BV, vereniging en stichting behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u positie en aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders bij NV en BV behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u vertegenwoordiging bij rechtspersonen behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u uitkeringen aan aandeelhouders NV en BV behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u het structuurregime bij NV en BV behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u het maatschap achtig karakter van de BV in het nieuwe BV recht behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u aandelen en aandeelhoudersmacht behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u de zelfstandigheid van het bestuur in concernverhouding en jointventures behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u concernrecht en aspecten van het jaarrekeningenrecht.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u governance en NV en BV behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u vereniging en stichting behandelen.
Prof. Mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) zal tijdens dit webinar met u Personenvennootschappen behandelen.
Drs. Rob van den Hoven van Genderen zal tijdens dit webinar de AVG en de rechten van derden (privacy) bespreken.